Zoektocht naar nieuwe vrijwilligers

Word jij onze nieuwe Karen of onze nieuwe Sofie? Binnenkort start onze zoektocht naar nieuwe vrijwilligers om ons project in Peru te versterken vanaf september 2017. Ken jij een kinesitherapeut(e) of een ergotherapeut(e) die deze unieke levens- en werkervaring misschien wel ziet zitten? Tag hem/haar dan in dit bericht of stuur alvast een mail naar Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. De data van de info-avonden worden zo snel mogelijk meegedeeld via onze website en onze sociale media.

Tumbador zamelt dopjes in voor Guatemala en Peru

Maes zet zich voor het derde jaar op rij in voor het Belgische verenigingsleven

Mechelen, 31 januari 2017 - Het afgelopen jaar zette de Antwerpenaar zich het meeste in voor zijn vereniging. Dat blijkt uit de statistieken van de actie “Vollenbak voor de vereniging” van Maes. Met deze campagne roept de bierbrouwer iedere Belgische vereniging op om tot 1.000 euro te verdienen om de clubkas te spijzen. Het opzet is simpel; verzamel zo veel mogelijk Maes kroonkurken of blauwe lipjes en geef jouw vereniging zo dat extra duwtje in de rug.

Het verenigingsleven is een sterk sociaal fundament en zit ingebakken in onze Belgische cultuur. Echter hebben heel wat verenigingen de laatste jaren te kampen met financiële tekorten. Maes steekt daarom voor het derde jaar op rij de Belgische verenigingen een hart onder de riem.

Met deze campagne mobiliseert Maes zijn consumenten om zich te engageren voor hun eigen vereniging of die van een vriend, familielid of kennis. Dit door simpelweg zo veel mogelijk Maes kroonkurken en blauwe lipjes in te zamelen. Zo kunnen de verenigingen tot 1.000 euro sparen. De voorbije 2 jaar wist Maes op die manier maar liefst 3.000 verenigingen te ondersteunen.

Deelnemen kan met het hele gamma van Maes; zowel het non-alcoholisch gamma (Maes Alcoholvrij en Maes Radler 0.0% Lemon), het licht alcoholisch gamma (Maes Radler 2% gamma) als het alcoholisch gamma (Maes pils).

Antwerpen op kop

In 2016 zette de provincie Antwerpen zich het meeste in voor zijn verenigingen. De Antwerpse verenigingen vertegenwoordigden 28% van alle deelnemende verenigingen in Vlaanderen. Daarmee staat de provincie bovenaan de top drie, gevolgd door Vlaams-Brabant (27%) en West-Vlaanderen (24%).

Tumbador zamelt dopjes in voor Guatemala en Peru

Een treffend voorbeeld van een Antwerpse vereniging die dankzij de campagne van Maes mooie zaken kon verwezenlijken, is vzw Tumbador uit Kalmthout. Zij zamelden de afgelopen jaren maar liefst 5.000 dopjes in voor personen met een beperking in Zuid-Amerika. De opbrengst komt revalidatiecentra in Guatemala en Peru ten goede, waar jongeren met een fysieke handicap geholpen worden.

“De vorige jaren hebben we al een mooi bedrag bijeen kunnen krijgen waarmee we kantoormateriaal voor onze projecten in Zuid-Amerika hebben kunnen aankopen. Dit jaar hopen we voldoende in te zamelen voor de aankoop van nieuw spelmateriaal.” zegt Hans Sterkendries van de Kalmthoutse vereniging. “500 euro lijkt misschien niet veel maar in landen als Peru en Guatemala kunnen we er een heleboel mee realiseren. Dat is meteen ook één van de redenen waarom wij daar actief zijn.” aldus Hans.

 
Foto’s Wim Bouden

Music for Life

Net als de voorbije 3 jaar is onze vzw een van de goede doelen van Music for Life! Van 18 tot en met 24 december kan je acties op touw zetten voor jouw favoriete goede doel. Studio Brussel zorgt een hele week lang voor ondersteuning vanuit de Schorre in Boom. Heb jij een goed idee of een concreet voorstel, neem dan contact op met Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.. Het registreren van je actie kan via http://musicforlife.stubru.be.

Geslaagde benefiet

212 mensen. Daarmee bleef onze jaarlijkse benefiet nipt onder het record van vorig jaar (225) maar toch was deze editie opnieuw een groot succes. Zowel de bediening als de kwaliteit van het eten kon op de nodige bijval rekenen. Dat is in de eerste plaats de verdienste van het fantastische keukenteam (in alfabetische volgorde) Agnes, Anke, Danielle, Diane, Etienne, Hans, Jeroen en Stephanie die hun best hebben gedaan om iedereen te verrassen met verfijnde Latijns-Amerikaanse gerechten. Maar deze benefiet zou niet mogelijk zijn geweest zonder de hulp in inzet van tientallen vrijwilligers die de kassa en de bar hebben bemand, drank en eten hebben rondgebracht, tafels hebben afgeruimd, de kinderanimatie hebben verzorgd of in een achterkeuken honderden glazen en borden hebben afgewassen! Dankjewel ook aan Deco Frites voor de aardappelen en ajuinen, aan Mark en Stef voor de borden en het bestek, en aan iedereen die is komen eten want zonder jullie is er van een eetfestijn geen sprake... Hopelijk tot volgend jaar!

Chili con carne-kroketten

Op algemeen verzoek deelt het keukenteam van onze jaarlijkse benefiet opnieuw een van zijn recepten. Dit jaar: chili con carne-kroketten.

Chili con carne is een stoofpot van vlees (meestal gehakt of spek) en chilipeper, op smaak gebracht met knoflook, ui en komijn. Traditioneel worden er tomaten en kidneybonen aan toegevoegd maar soms wordt het ook met rijst bereid of wordt er paprika en/of zelfs fruit aan toegevoegd. Chili con carne is een typisch texmex-gerecht: waarschijnlijk waren het Amerikaanse soldaten in het grensgebied met Mexico die het gerecht voor het eerst hebben bereid, ergens in het midden van de 19de eeuw. Nu geldt het als een van de bekendste Latijns-Amerikaanse schotels. Wij hebben gekozen voor een traditionele chili con carne en hebben deze in kroketten verwerkt.

Benodigdheden voor 8-10 personen:

 • 500 gram gehakt
 • 1 grote ajuin
 • 1 witte selder
 • 2 blikken (400 gr) rode kidneybonen
 • 1 blik (300 gr) Crispy Maïs (Bonduelle)
 • 1 blik (140 gr) tomatenpuree
 • 1 pakje Mexicaanse chilimix (Ducros)
 • sambal
 • cayennepeper
 • peter en zout
 • 150 gr boter
 • 150 gr vloeiende bloem
 • 150 cl melk
 • 4 eieren
 • paneermeel

Prijs: minder dan 2 euro pp.

Zomerfestivals 2016 en 2017!

Dat concerten en festivals voor een aanzienlijk deel van onze inkomsten zorgen, is algemeen geweten. Ook dit jaar weer brachten de zomerfestivals, dankzij de tientallen vrijwilligers, vele duizenden euro’s op:

 • ACDC: 900 euro
 • Werchter Classic: 1.170 euro Rock Werchter: 13.180 euro
 • Tomorrowland: 9.347,25 euro Beyoncé: 2.170 euro
 • Pukkelpop: 8.845 euro
 • Trezart: 1.835 euro

In totaal zo maar even... 37.447,25 euro!!!

We geven alvast ook de data mee voor 2017:

 • Coldplay in het Boudewijnstadion: 21/6
 • Rock Werchter: 28/6 tot en met 3/7
 • Tomorrowland: 21-23/7 en 28-30/7
 • Pukkelpop: 16/8 tot en met 19/8
 • Trezart: 9 en 10/9
 • 20 januari 2017, Mechelen Schlagert, we gaan eens buiten Antwerpen tappen :-)

Vrijwilligster Els keert na 4 jaar terug

Els Bouden werkte 4 jaar geleden een jaar als vrijwilligster in Peru en keerde recent nog eens terug...

“Onlangs had ik de kans om na meer dan 4 jaar terug te keren naar Ayacucho: wauw, wat een ervaring! Het project is enorm gegroeid tijdens al deze jaren, zowel wat betreft het aantal personeelsleden en patiënten als wat betreft de inhoud van de therapieën. Het weerzien met de "oude bekenden" deed deugd, het enthousiasme van de volledige ploeg werkte aanstekelijk. Hier werkt een team met een missie, wat ook duidelijk is door de lange wachtlijst van kandidaat revalidanten. Ook kon ik onze nieuwe vrijwilligers, Sofie en Karen, even aan het werk zien. Zij zullen jullie ongetwijfeld meer over hun ervaringen vertellen in de volgende nieuwsbrieven!”

Karen over haar eerste 2 maanden

2 maanden geleden vertrok vrijwillgster Karen Bruggeman naar Ayacucho. Een verslagje van haar eerste maanden...

“In mijn eerste twee maanden in Ayacucho heb ik al veel meegemaakt; er gebeurt in Wasi Esperanza elke week wel iets. In mijn eerste week waren het opendeurdagen en we kregen veel meer volk over de vloer dan vorig jaar. In 2015 waren zo’n 25 mensen komen kijken, dit jaar meer dan honderd! Sensibiliseren gaat dus beter en beter. De week van 10 oktober was het de week van de personen met een handicap, een hele belangrijke week voor ons dus! We moesten ons dan ook goed voorbereiden. Voor de Tarde de Talentos (talentenshow) op donderdag gingen we met het centrum dansen. De mama’s en de kindjes hadden samen een dans en het personeel ging Saya dansen. Saya is een dans van Ayacucho met heel korte rokjes die je zo hoog mogelijk moet laten zwieren. We hebben hier drie dagen per week, vier weken lang voor geoefend. Het was een ingewikkelde choreografie waarmee je veel van plaats moest veranderen. Zo’n talentenshow wordt hier in Peru zeer serieus genomen, dus hebben we veel geoefend. Op de dag zelf werden we helemaal omgetoverd tot Peruaanse Saya-danseressen. Strakke ingevlochten vlechten met gekleurde lintjes, een hele hoop make-up en natuurlijk de mooie pakjes. Toen het moment eindelijk aanbrak, waren we allemaal wel zenuwachtig. De dans zelf ging goed, buiten het feit dat we allemaal moesten opletten om niet uit te schuiven. De vloer was namelijk veel te glad om te dansen. Maar het was ons gelukt!

De Warmste Week

Ook dit jaar is Tumbador een van de goede doelen van Music for life. Zin om een actie op poten te zetten ten voordele van onze organisatie? Registreer je actie via www.musicforlife.be en houd ons op de hoogte. Wij kijken alvast uit naar de Warmste Week van het jaar.

Dodentocht 2016... Een perfect rapport!

Op 12 augustus vond in en rond Bornem de 47ste editie van de Dodentocht plaats en uiteraard stond Tumbador ook dit jaar aan de startmijn. Tineke, mama van Els Bouden (ex-kiné in Peru
en al voor de derde keer op de Dodentocht) was erbij van begin tot einde... Een sfeerverslag...

Met negen zijn ze, 9 moedige (zotte?) mensen die 100 km gaan stappen ten voordele van Tumbador. Sommigen al een jaar aan het voorbereiden, anderen een maand geleden beslist om deel te nemen en één koppel pas eergisteren ingeschreven. Dat koppel is erg sportief, staat scherp en kan het tempo van 6 km per uur aanhouden van begin tot einde.

Wat gebeurt er zoal tussen 21 uur, vrijdag 12 augustus en 21 uur, zaterdag 13 augustus? Truitje aan voor de nacht of uit als de zon opkomt; even zitten en wisselen van sokken. ‘Oei wat zien die voeten er slecht uit’, denkt een begeleider bij het zien van gerimpelde voeten met wit, loszittend vel tussen de tenen. Een kop koffie rond 5 uur ’s morgens doet deugd als je het meest eenzame, saaie stuk, zonder ambiance (ondanks passages bij brouwerijen Duvel en Palm) , bijna achter de rug hebt. Tanden poetsen, een kattenwasje, dromen van een ‘echt’ toilet en toch maar tussen de maïs duiken als krampen zeggen ‘nu moet het’. Stukje fruit eten of toch maar zo’n verleidelijke chocoladereep, watervoorraad aanvullen. Powernap doen op de achterbank van de auto.