20 Invalshoeken

Virtuele, verbindende jubileumreis nav 20-jarig bestaan in 2023

Tumbador mocht 20 kaarsjes uitblazen, en dat hebben we samen gevierd!
Afspraak voor de feestelijkheden was op zondag 12 maart 2023 in het Radisson Blu Astrid Hotel te Antwerpen, waar de tweede verdieping voor de gelegenheid werd omgetoverd tot een heuse luchthaven. Een gezellig drukke vertrekhal, een vliegtuig met comfortabele zitplaatsen, en een business lounge waar tussendoor tijd was voor een hapje en een drankje – onze airhostessen, stewards en piloten lieten geen enkel detail onbenut om de passagiers een onvergetelijke reis te bezorgen.
De virtuele vlucht kwam van de grond omstreeks 14u30 en via 20 tussenstops werd stilgestaan bij het verleden, het heden en de toekomst van Tumbador. De grondleggers van de vzw, medewerkers van de verschillende werkgroepen, donateurs, de ouders van de huidige kinesiste in Guatemala, een leerkracht van de Sint-Jozefschool uit Heide, een verzekeringsagent van KBC… allemaal vertelden ze over hun bladzijde in het Tumbador-verhaal. En dit onder de leiding van twee ervaren piloten, die … er duidelijk zin in hadden!
Image
Kim, kinesiste van het eerste uur

Hoe het begon? Met … wat moeite kwam de pas afgestudeerde Kim Caluwé in contact met Freddy De Geytere, en zijn project in El Tumbador (Guatemala).

Kim CaluwéIk kon er o.a. deeltijds LO geven aan klasjes, maar ook kinesitherapie aan personen met een beperking, en mijn EHBO-kennis in de praktijk kon brengen. Het bleek al snel dat de grootste noden in het revalidatiecentrum lagen: aan gediplomeerde (kinesi)therapeuten was er een groot gebrek. In de rurale en bergachtige streken was er en is er nog steeds een groot gebrek aan kinesitherapeuten. De nodige kennis en kunde ontbraken en daar wilde ik iets aan doen. Maar ook op gebied van Infrastructuur (ihb oefentoestellen) was er werk aan de winkel. En bijkomend: families met een persoon met een beperking hadden het financieel- economisch ook erg moeilijk. Een handicap werd vaak gezien als een straf van god en personen met een beperking werden gemarginaliseerd.

Ik bleef er met tussenpauzes terugkomen: het werd een engagement dat nooit meer weg ging. Meerdere mensen uit mijn thuisomgeving kamen op bezoek: ze zagen de noden en deelden mijn overtuiging dat we voor deze mensen iets moesten doen (een eerste benefiet werd georganiseerd, een veiling van schilderijen van Guatemala werd georganiseerd, …”

Stefan Hertling

Heb je interesse om één van onze werkgroepen te versterken? Hier lees je hoe dat kan!

We gebruiken cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze website niet of niet optimaal werken.