Elisa vertelt welke patiëntjes ze zoal in Wasi heeft

Elisa Cottyn die momenteel in Wasi Esperanza in Peru werkzaam is, vertelt over haar patiëntjes.

 

Joan

is 4 jaar en heeft nog geen diagnose. Hij kan op dit moment zelf zitten en kruipen en is heel nieuwsgierig om te leren staan en stappen. Hij heeft veel onwillekeurige bewegingen en een wisselende spanning in zijn spieren, waardoor het op een dyskinetische cerebrale parese lijkt. Door dit alles is het voor hem moeilijk om zelf recht te staan en te stappen, dus komt hij naar de kinesitherapie om dit te oefenen. Ook helpen zijn AFO's mij hierbij. Deze heeft hij dankzij een donatie uit België. Zijn ouders hebben veel gespaard om binnenkort naar Lima te gaan om meer onderzoeken te doen, zodat hij hopelijk binnenkort een diagnose heeft.

 

Albert

is 5 jaar en heeft syndroom van Down en daarnaast ook een diskinetische cerebrale parese. Doordat hij het syndroom van Down heeft, heeft hij zeer soepele gewrichten en is hij lenig, maar zijn diskinetische cerebrale parese zorgt ervoor dat hij zelf heel moeilijk zijn bewegingen kan controleren. In therapie oefenen we om symmetrisch en gecontroleerd te bewegen in verschillende posities en zijn hoofdje te controleren. Ook heeft hij een misvorming van zijn larynx en zwakke longen, hiervoor passen we ademhalingskinesitherapie toe om hem te helpen om zijn slijmen op te hoesten en om zijn ademhalingsspieren te trainen. Dit kunnen we doen dankzij een donatie van materiaal uit België.

 

Thiago

is 6 jaar en heeft autisme. Hierdoor legt hij moeilijk contact met anderen, praat hij niet en heeft hij een gestoorde sensoriële informatieverwerking. Hij is heel functioneel en kan zelf staan en stappen. Hierdoor komt hij niet meer naar de kinesitherapie sessies. Wel komt hij elke week naar hipotherapie om te leren contact leggen, voor sensorische stimulatie en om zijn concentratie te verbeteren.

 

Gaby

is 6 jaar, heel vrolijk en komt elke dag naar het dagcentrum samen met 5 andere kindjes. Ze heeft een diskinetische cerebrale parese. Hierdoor kan ook zij zich moeilijk gecontroleerd bewegen, zowel haar armen, als haar hoofd en haar romp. In therapie oefenen we op zelf staan en stappen, want dat kan ze nog niet. Ze komt ook 1x per week naar hipotherapie om daar haar romp en hoofdcontrole te verbeteren, alsook om te leren om haar onwillekeurige bewegingen te controleren.

 

Thiago

is 3 jaar en heeft een Spastische Cerebrale Parese (diplegie), dit wil zeggen dat hij veel spanning heeft in de spieren van zijn benen. Ook heeft hij minder kracht in bepaalde spieren. Hij komt 1x per week naar de kinesitherapie waar we zijn spierkracht oefenen en oefenen om te staan en stappen. Deze week heeft hij alleen gestapt met een Kaye-walker (uit België) en was hij heel trots. Helaas kunnen we deze Kaye-walker niet meegeven om thuis ook te stappen, aangezien we er maar 2 hebben.

 

Keyla

is 5 jaar en heeft een cerebrale parese en een heupdisplasie. Ze vind het moeilijk om te bewegen en beweegt heel traag. Ze kan op dit moment zelf zitten en sluipen en leert ze met hulp rechtstaan. Met heel veel informatie van de kinesitherapeut lukt het ook om te stappen. Ze komt ook 1x per week met haar mama naar de groepstherapie, gebaseerd op Sherborne. Daarnaast volgt ze hipotherapie om haar rompcontrole en algemene controle te verbeteren.

We gebruiken cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze website niet of niet optimaal werken.