Chili con carne-kroketten

Op algemeen verzoek deelt het keukenteam van onze jaarlijkse benefiet opnieuw een van zijn recepten. Dit jaar: chili con carne-kroketten.

Chili con carne is een stoofpot van vlees (meestal gehakt of spek) en chilipeper, op smaak gebracht met knoflook, ui en komijn. Traditioneel worden er tomaten en kidneybonen aan toegevoegd maar soms wordt het ook met rijst bereid of wordt er paprika en/of zelfs fruit aan toegevoegd. Chili con carne is een typisch texmex-gerecht: waarschijnlijk waren het Amerikaanse soldaten in het grensgebied met Mexico die het gerecht voor het eerst hebben bereid, ergens in het midden van de 19de eeuw. Nu geldt het als een van de bekendste Latijns-Amerikaanse schotels. Wij hebben gekozen voor een traditionele chili con carne en hebben deze in kroketten verwerkt.

Benodigdheden voor 8-10 personen:

  • 500 gram gehakt
  • 1 grote ajuin
  • 1 witte selder
  • 2 blikken (400 gr) rode kidneybonen
  • 1 blik (300 gr) Crispy Maïs (Bonduelle)
  • 1 blik (140 gr) tomatenpuree
  • 1 pakje Mexicaanse chilimix (Ducros)
  • sambal
  • cayennepeper
  • peter en zout
  • 150 gr boter
  • 150 gr vloeiende bloem
  • 150 cl melk
  • 4 eieren
  • paneermeel

Prijs: minder dan 2 euro pp.

Voorbereiding

  • Laat de kidneybonen en de maïs uitlekken.
  • Snipper de ajuin en ongeveer de helft van de witte selder in heel kleine blokjes.

Bereiding:

  • Stoof de ajuin en de selder kort aan, tot de ajuin glazig begint te zien, en voeg dan het
    gehakt toe.
  • Breng het aangebakken gehakt op smaak met de chilimix.
  • Voeg de helft van de tomatenpuree (70 gram) toe en meng dit goed onder het gehakt.
  • Voeg de bonen en de maïs toe en meng voorzichtig om de bonen niet te pletten.
  • Breng het geheel op smaak met een koffielepel sambal en met cayennepeper. Je hebt nu een chili con carne die perfect kan worden geserveerd. Hoe verwerken we dit
    nu tot kroketten? Door hem te laten afkoelen en in te binden.
  • Maak een blanke roux door 150 gram boter te smelten (zonder ze te laten verkleuren) en er op een laag vuur 150 gram vloeiende boter doorheen te mengen met een klopper.
  • Voeg hier ongeveer 150 cl melk en de resterende tomatenpuree (70 gram) aan toe.
  • Breng deze rode pasta op smaak met een beetje peper en vooral wat zout. We mengen nu de chili con carne met het rode bindmiddel, dat in de lauwwarme chili con carne opnieuw een beetje smelt en dus gemakkelijk kan worden gemengd. Probeer dit opnieuw te doen zonder de rode kidneybonen te pletten.

Het bekomen mengsel is de vulling van onze kroketten. Giet dit in een of meerdere ovenschalen die je op voorhand hebt ingevet en bestreken met wat bloem, of leg er een laagje cellofaanfolie in. Strijk de vulling plat met een spatel en zorg dat je een laag van ongeveer 2,5 cm bekomt. Laat deze massa volledig afkoelen en zet ze bij voorkeur nog 30 minuten in de diepvriezer. Je kan ze nu gemakkelijk verwijderen uit de ovenschalen en in gelijke delen snijden. Rol de versneden chili con carne-massa in opgeklopt ei en vervolgens in paneermeel. De kroketten zijn nu klaar om in de friteuse te bakken. Je kan ze ook invriezen.

Smakelijk!